Visste du dette om munnbind?

Visste du dette om munnbind?

Munnbind har plutselig blitt et ord som er på alles lepper – bokstavelig talt – og for mange en naturlig del av hverdagen. Men hvor mye vet du egentlig om smittevernutstyret du tar på deg før du går på bussen eller toget?

Så sant du ikke jobber i helsevesenet har du sannsynligvis begrenset erfaring med å bruke munnbind. Nå har det plutselig blitt en viktig del av hverdagen, etter at regjeringen og FHI anbefalte bruk av munnbind på offentlig transport som et tiltak for å forebygge smittespredning.

Men vet du hvilken type munnbind du bør kjøpe? Hvor ofte de bør byttes ut? Eller hvilken side av munnbindet som skal vende ut?

Her er åtte nyttige fakta om munnbind som du kanskje ikke var klar over.

1. Du trenger ikke kjøpe munnbind Type II eller IIR

Et spørsmål mange stiller seg når de skal ha munnbind er: “Hvilken type bør jeg kjøpe?”

Medisinske munnbind klassifiseres etter beskyttelsesgrad, og det finnes tre forskjellige typer på markedet: Type I, Type II og Type IIR. 

  • Type I er munnbind ment for bruk i det offentlige rom. Det er denne typen som anbefales for bruk i butikker og på fly, tog, buss, trikk og lignende. Disse munnbindene er ikke ment for helsepersonell.

  • Type II er kirurgiske munnbind som benyttes av helsepersonell, og som bør være forbeholdt helsetjenesten.

  • Type IIR er væskeavvisende kirurgiske munnbind som er forbeholdt bruk på operasjonsstuer og lignende.

Mange tenker nok at type II-munnbind vil gi bedre beskyttelse, og velger derfor bort det rimeligere alternativet, men sannheten er at type I-munnbind kan ha like god effekt for normal ferdsel med kollektivtransport og i offentlig rom. I tillegg er disse enklere å puste gjennom. 

Du har langt mer å tjene på å velge riktig type I-munnbind enn å “oppgradere” til type II, og det viktigste du kan gjøre er å sjekke at munnbindene du kjøper er CE-merket.

Forebygg smitte

2. Munnbind skal først og fremst forebygge at du smitter andre

Selv om bruk av munnbind også kan redusere risikoen for at du selv blir rammet av dråpesmitte, er hovedformålet å forebygge at du smitter andre. 

For at bruk av munnbind skal være et effektivt tiltak for å bekjempe smittespredning er vi derfor avhengig av at så mange som mulig anvender munnbind i de arenaene og situasjonene der dette er anbefalt.

3. Du bør bytte munnbind oftere enn du kanskje tror

Medisinske munnbind er laget for engangsbruk, og skal derfor ikke skal brukes på nytt når du først har tatt det av. Det betyr eksempelvis at du bør beregne ett munnbind pr. reisevei dersom du benytter deg av kollektivtransport til og fra jobb eller skole

Det langt færre er klar over er at munnbind også skal byttes dersom etter at du har spist eller drukket, selv om du kun har dratt det ned under haken fremfor å ta det helt av. Munnbindet bør i tillegg skiftes ut dersom de blir fuktig eller tilsølt.

Munnbind skal byttes ofte. En god tommelfingerregel er å bytte ut munnbindet minimum én gang i timen, selv ved sammenhengende bruk. Det skal ikke brukes igjen når du har tatt det av eller dratt det ned under haken.

Tøybind

4. Ett tøymunnbind er ikke nok

Fordelen med tøymunnbind eller ansiktsmasker er at de kan brukes igjen og igjen, så sant det vaskes og desinfiseres mellom hver bruk. Dette betyr likevel ikke at du kan nøye deg med å gå til innkjøp av kun ett eller to tøymunnbind.

Selv om disse munnbindene kan brukes flere ganger gjelder fremdeles de samme reglene om hvor ofte de bør byttes. Når du tar av deg tøymunnbindet skal det ikke brukes igjen før det er vasket på minimum 60 grader.

5. Munnbind kan gå ut på dato

En ting man kanskje ikke tenker over er at munnbind faktisk kan gå ut på dato. I likhet med de fleste andre forbruksvarer har medisinske munnbind en begrenset levetid, og etter utløpsdatoen kan man ikke lenger garantere at munnbindet møter de strenge standardene for smittevern.

For å forsikre deg om at munnbindene du bruker faktisk har den effekten du ønsker anbefaler vi derfor at du sjekker produksjonsdato og utløpsdato på produktesken, og at du kun bruker munnbindene innenfor den anbefalte tidsperioden.

6. Det er den fargede siden som skal vende utover

Et kjapt overblikk i en hvilken som helst T-banevogn i hovedstaden viser at svært mange er usikre på hvilken side av munnbindet som faktisk skal vende utover.

Det er den fargede siden som skal være vendt utover når du tar på deg munnbindet. Plasser det over nesen, sørg for at det sitter tett mot ansiktet og dra den nedre delen godt under haken. Når munnbindet først er på plass bør du unngå å ta på det, og dra det opp og ned, før du skal ta det av igjen.

Farget side skal vende ut

7. Munnbind er ingen erstatning for andre smitteverntiltak

Bruk av munnbind er ett av flere viktige tiltak for å forhindre spredning av sykdommer og virus i samfunnet, men bør ikke ses på som et alternativ til å sosial distansering. Mens munnbind reduserer risikoen for smittespredning med 40%, mens det å holde én meters avstand til hverandre minsker risikoen med hele 80%

Munnbind bør altså ikke brukes som en erstatning for øvrige smitteverntiltak, men som et tillegg. Aller best effekt får du dersom du holder avstand til andre, har god håndhygiene og bruker munnbind på kollektivtransport og andre steder der det er anbefalt.

8. Ikke alle kan bruke munnbind

Vi nordmenn har en lei tendens til å opptre dømmende mot personer som ikke følger de samme prinsippene som oss selv, og særlig når vi vet at det vi gjør er i tråd med retningslinjene. 

Derfor er det viktig å huske på at det faktisk ikke er alle som kan eller bør bruke munnbind. FHI trekker frem personer med kroniske lungesykdommer, personer som samhandler med døve, psykisk utviklingshemmede og barn under 13 år som eksempler på situasjoner der bruk av munnbind ikke er anbefalt.

 

Beskytt deg selv og andre mot dråpesmitte

Kjøp medisinske munnbind av høyeste kvalitet – testet i henhold til norske kvalitetskontroller, med resultater som overgår alle krav og standarder om filtrering og beskyttelsesgrad: