Alt du trenger å vite om munnbind

Munnbind beskytter luftveiene mot sprut og dråpesmitte. Dette er et effektivt middel for å beskytte seg selv, samt andre, mot bakterier, eller virus som Covid-19.

  

Når bør du bruke munnbind i Norge?

I Norge har SAS og Norwegian pålagt bruk av munnbind hvis du skal fly med de.

Det er lurt å ha med munnbind hvis du skal oppholde deg på steder hvor det er mange mennesker. Dette kan være på bussen, T-banen, toget, matbutikken, legekontoret, eller andre steder hvor du ikke klarer å holde én meter avstand til de rundt deg. 

I de fleste land i Europa er det nå pålagt med bruk av munnbind både ute og inne i det offentlige rom. I Norge har det kommet lokale påbud. Dette gjelder på offentlig transport og offentlige steder som som kjøpesenter, butikker, restauranter, osv. Som en generell regel;  hvis du ikke klarer å holde mer enn én meter avstand til neste person, bør du bruke munnbind.

 

Spesielt disse risikogruppene bør bruke munnbind

Anbefalning av WHO per 5.juni 2020:

"Medisinske munnbind bør bli brukt av:

  • De som har symptomer som ligner på de av COVID-19
  • De som er 60 år eller eldre
  • Enhver som har eksisterende medisinske tilstander, ettersom de har høyere risiko for å utvikle alvorlig sykdom
  • Helsearbeidere
  • De som behandler noen med COVID-19 symptomer"

 

Finnes det flere typer munnbind?

Ja, det gjør det. Det er to relevante typer munnbind til engangsbruk på markedet i dag. Disse kalles Type I og Type II. Vi selger begge typer i nettbutikken og under kan du lese mer om forskjellene.

Type I
Dette er munnbindet som anbefales til bruk i det offentlige rom for å redusere risikoen for spredning av infeksjoner og smitte, blant annet COVID-19. Dette munnbindet er godkjent til bruk av privatpersoner, men ikke av helsepersonell.

Type II
Denne typen har høyere filtreringsgrad mot bakterier og er klassifisert til bruk av helsepersonell. Det er denne typen som brukes av helsepersonell rundt i Norge, for beskyttelse mot infeksjon, og smitte, av COVID-19. Type II er klassifisert i en så høy grad at den kan brukes til kirurgiske inngrep og refereres ofte til som kirurgiske munnbind.

 

Slik bruker du munnbind:

Video laget av WHO:

 

Slik tar du på munnbindet

1. Alltid husk god håndhygiene først! Før du tar frem, og på, munnbindene vasker du hendene dine. Sjekk så at munnbindet er inntakt.

2. Den tryggeste, men også enkleste måten å ta det på er ved å ta tak i ørestrikkene. Sentrer munnbindet slik at det går over munnen din.

3. Fest strikkene bak ørene dine. Nå tar du tak i den øverste kanten og drar den over neseryggen din. Når det er gjort tar du tak i den nederste kanen og drar den under kjeven.

4. Press bå det formbare båndet som går over neseryggen slik at munnbindet tilpasser seg neseryggen din.

5. Sjekk at kanten på munnbindet ligger tett mot huden hele veien rundt.

 

Slik tar du av munnbindet etter bruk

1. Sørg for at du ikke tar tak i selve munnbindet. For å ta det av må du ta tak i strikkene som er festet bak ørene dine.

2. Nå er det bare å kaste munngindet. Husk å vaske hendene etterpå. Du kan ha fått smitte på hendene dine.

Husk at de kirurgiske munnbindene kun er til engangsbruk. Ikke ta på munnbindet mens du bruker det. Hvis du må rette på det må du vaske hendene etterpå.