10 nyttige tips om munnbind - Hovedbilde

10 nyttige tips til deg som skal kjøpe og bruke munnbind

Hva slags type munnbind bør du kjøpe? Hvordan kan du være trygg på at de fungerer som de skal? Og hvordan skal man munnbindet egentlig sitte? Her får du svar på de vanligste spørsmålene om kjøp og bruk av munnbind.

I likhet med god håndhygiene, sosial distansering og isolering er bruk av munnbind et nyttig tiltak som kan bidra til å begrense smittespredning. Men for at dette tiltaket skal ha den effekten vi ønsker, er det viktig å følge rådene om trygg og riktig bruk.

Feil bruk kan nemlig virke mot sin hensikt, og i verste fall øke risikoen for å bli smittet, fordi det skaper en falsk trygghet hos brukeren.

Her er 10 tips og råd du bør tenke på når du skal kjøpe og bruke munnbind.

NÅR DU SKAL KJØPE MUNNBIND

De fem første tipsene på listen tar for seg prosessen med å velge og gå til innkjøp av riktig munnbind, og hva du bør tenke på.

1. Velg riktig type munnbind

Det finnes tre forskjellige typer medisinske munnbind på markedet: Type I, Type II og Type IIR. Munnbindene klassifiseres ut ifra beskyttelsesgrad og bruksområde. Privatpersoner bør velge munnbind type I for alminnelig bruk på kollektivtransport og lignende. Munnbind av typene II og IIR er utviklet for og forbeholdt helsetjenesten.

Mange tenker nok at type II-munnbind vil gi bedre beskyttelse, og velger derfor bort det rimeligere alternativet, men for daglig bruk oppnår du samme effekt med munnbind type I. 

Denne typen munnbind er som regel rimeligere enn de to andre, og er i tillegg lettere å puste gjennom.

2. Ikke velg masker med ventil

To vanlige alternativer til medisinske munnbind er tøymunnbind (ansiktsmasker) og støvmasker. Sistnevnte brukes tradisjonelt som beskyttelse mot støv av håndverkere og personer som skal pusse opp, men i forbindelse med koronapandemien har mange tatt i bruk disse maskene som smittevern.

Dersom du velger å bruke støvmasker fremfor medisinske munnbind er det viktig å sjekke at de oppfyller kravene om filtrering og beskyttelsesgrad. I tillegg anbefales det at du velger en variant uten ventil. Til tross for at masker med ventil kan være enklere å puste i frarådes de av Folkehelseinstituttet, fordi ventilen ikke gir noen god filtrering til luften som pustes ut. Dermed beskytter de heller ikke personer rundt deg mot smitte.

3. Finn CE-merket

På alle medisinske produkter som importeres til og omsettes i EU og EØS-land skal pakningen være CE-merket – og munnbind er intet unntak.

Det er ikke til å stikke under en stol at mer eller mindre samtlige munnbind som selges på det norske markedet er produsert i Kina, og CE-merket er et bevis på at munnbindene du kjøper etterfølger europeiske, og norske, standarder og regler.

10 tips om munnbind - Se etter norsk tekst

4. Se etter norsk språk

Mange opplever det som tryggere å kjøpe produkter som er merket med norsk tekst og språk, enkelt og greit fordi det er enklere å forstå hva som står.

For personlig verneutstyr, som blant annet munnbind, er det også et krav i regelverket om at alle produkter som omsettes skal ha en medfølgende bruksanvisning på norsk. Hvis denne mangler er det et sikkert tegn på at munnbindene ikke etterlever norske standarder.

5. Kjøp fra en seriøs aktør

Som følge av koronaviruset har etterspørselen etter munnbind og annet beskyttelsesutstyr økt betraktelig i løpet av de siste månedene. Dermed har markedet tiltrukket seg en rekke nye aktører, av varierende seriøsitet og karakter.

Forsikre deg om at du kjøper munnbind fra en seriøs aktør, som oppfyller og etterlever alle relevante regelverk og krav i Norge og EU. 

Det kan kanskje virke vanskelig å skulle vurdere om en leverandør er seriøs eller ei, men det finnes enkelte ting du kan se etter:

  1. Produsentens navn og representant til EU skal stå på esken (så sant produktet er produsert utenfor Europa). Om ikke du finner dette, er det sannsynligvis best å velge en annen leverandør.

  2. Sjekk om leverandører har publisert sertifikater, kontrollresultater og/eller EU-dokumentasjon på sine nettsider. Dersom alt dette er i orden og lett tilgjengelig har du sannsynligvis funnet en seriøs aktør.

NÅR DU SKAL BRUKE MUNNBIND

De fem siste tipsene på denne listen tar for seg korrekt bruk av munnbind, når og hvor ofte de bør skiftes og hva du skal gjøre når du er ferdig med dem.

6. Vask hendene før du tar på munnbind

Det hjelper lite å bruke munnbind for å forebygge smitte dersom du forurenser det allerede når du tar det på. Vask derfor hendene godt før du tar på munnbindet!

De fleste bruker i dag munnbind først og fremst i forbindelse med reiser på fly, tog og annen kollektivtransport, og tar munnbindet på først når de kommer til stasjonen eller holdeplassen. Håndsprit et godt alternativ for å sikre at hendene er rene når du tar på munnbindet, i situasjoner der såpe og vann ikke er tilgjenglig.

Korrekt bruk av munnbind

7. Sørg for at munnbindet sitter riktig

For å få ønsket effekt og beskyttelse er det viktig å sørge for at munnbindet sitter slik det skal.

Plasser munnbindet mot ansiktet med den fargede siden ut, og kanten med en hard metalltråd opp. Fest hempene bak ørene, tilpass munnbindet så det sitter tett inntil ansiktet (og godt over nesen), og trekk undersiden ned under haken. Forsøk å unngå å ta på eller justere munnbindet etter at du har tatt det på.

8. Ikke bruk samme munnbind flere ganger

Medisinske munnbind er utviklet for engangsbruk, og skal derfor kun brukes én gang. Dersom du tar av deg munnbindet for å spise, eller hvis det blir fuktig, bør du bytte til et nytt. Det spiller ingen rolle om du har brukt munnbindet i en time eller kun fem minutter – når du først har tatt det av skal det ikke brukes igjen.

PS! Mange trekker munnbindet ned under haken for å “ta seg en pause” i situasjoner der de ikke er tett opptil andre personer. Dette er praksis det samme som å ta munnbindet av, og det skal derfor ikke brukes på nytt.

9. Kast munnbindet i søpla

Når du er ferdig med å bruke munnbindet skal du ta det av og kaste det rett i nærmeste søppeldunk. Forsøk å ta i stroppene fremfor å ta på selve munnbindet, og vask eller sprit hendene godt i etterkant.

Bare i Norge brukes det millioner av munnbind, og de blir ikke borte av seg selv. Med tanke på både miljø og smittevern er det derfor viktig at alle faktisk kaster munnbindene i søpla – og ikke på bakken eller på gaten.

10. Oppretthold andre smitteverntiltakene

Munnbind er et supplement til andre smitteverntiltak, og ikke en erstatning for dem. Får å gi både deg selv og andre best mulig beskyttelse, og minimere risikoen for at du bidrar til smittespredningen, lønner det seg å følge alle tiltak, råd og anbefalinger.

Vask hendene dine ofte, hold minst en meters avstand til personer rundt deg i alle situasjoner der dette er mulig og hold deg hjemme dersom du er syk.

 

Beskytt deg selv og andre mot dråpesmitte

Kjøp medisinske munnbind av høyeste kvalitet – testet i henhold til norske kvalitetskontroller, med resultater som overgår alle krav og standarder om filtrering og beskyttelsesgrad: